UNUTKANLIK
Unutkanlık, “bazı eşyaların yerlerini anlık olarak hatırlayamama” gibi bir durum olarak değerlendirilmemelidir. Düşünülse bile hafızadaki yer, kişi ve bazı durumlar çoğu zaman akla gelmediğinde unutkanlık sorunu olduğundan söz edilebilir.
Vitamin Eksikliği ve Tiroit Hormonu Yetersizliği
Tiroit hormonu yetersizliği ile vitamin eksikliğinde (D ve B12 vitamini) unutkanlığın ortaya çıktığı belirlenmiştir. Vücuttaki B12 vitamin eksikliği son yıllarda bir sağlık sorunu haline gelmiştir. B12, sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresinin üretimi için gerekli bir vitamindir. Vücut tarafından üretilmeyen B12; kırmızı et, tavuk, balık, deniz ürünleri, karaciğer, süt ve süt ürünleriyle yumurtada yüksek miktarda bulunmaktadır. Bazı meyve ve sebzelerde de yer alan B12, vücutta eksikse dışardan takviye olarak verilmektedir. Bilinen 13 vitaminden biri olan D vitamininin eksikliğinde de unutkanlık görülebilmektedir. İnsan vücudundaki D vitamininin bir kısmı balık, mantar, bazı sebzeler, yumurta, süt gibi hayvansal gıdalardan sağlanırken, büyük bir bölümü ise güneş ışınlarının senteziyle elde edilmektedir.
Ağır Depresyon
Her 5 kişiden biri, hayatının belli bir döneminde depresyonla yüz yüze gelmektedir. Baş edilemeyen depresyon ise duygusal ve zihinsel yıkıma yol açmaktadır. Dağınıklık ve dikkat eksikliği de depresyonun belirtileri arasındadır. Kişinin kontrol edemediği heyecan ve huzursuzluk hissi, duygusal bir sarmala neden olur. Aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleriyle bu tablo daha da ağırlaşır. Ağır depresyon, kişinin günlük yaşamını ve işlevselliğini olumsuz etkiler. Kaygı seviyesinin yoğunlaşmasıyla, zamanla intihar düşüncesi bile ortaya çıkar. Ağır depresyonun etkisiyle de bazen unutkanlık görülebilmektedir. İleri yaşlara kadar devam eden depresyon ise çoğu zaman demansla (bunama) karıştırılabilmektedir.
Alzheimer ve Demans
Bazı nöropsikolojik hastalıklar unutkanlığa neden olmaktadır. Alzheimer ve demans başlığı altındaki hastalıklar unutkanlıkla başlamakta, zihinsel bir bozulmaya yol açmaktadır. Bu nedenle ortaya çıkan unutkanlık, yaşa bağlı olarak kendini gösterebilen unutkanlıktan farklı bir tablo çizer. Yaşlıların unutkanlıkla ilgili şikayetleri varsa bu durum genellikle aile bireyleri tarafından normal olarak karşılanır. Ancak Alzehimer tipi demansta ise hasta, zamanla işlerini planlayamaz ve öz bakımını (tuvalet ve banyo gibi) yapamaz hale gelir. Alzehimer tipi demans sorununun, sağlıksız ve yetersiz beslenme alışkanlıkları ile kaza sonrası ortaya çıkan travmaların bir sonucu olarak kendini gösterdiği düşünülmektedir. Ayrıca 65 yaşın altında başlayan Alzheimer’de ise hastanın aile öyküsünün olduğu, yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır. Yani ailede genç yaşta Alzheimer olan birey varsa genç nesilde de bu hastalığın çıkma ihtimali yükselmektedir.
Hafıza zayıflığı ve unutkanlığını ortadan kaldırmak için:
- Karabaş otunun çiçeği 21 gr.
- Çörekotu 12 gr
- Mesteki 12 gr
- Beyaz biber 12 gr
- Karabiber 12 gr
- Tarçın 12 gr
- Sarısabır 10 gr
- Ravendçini 10 gr
- Katran köpüğü 10 gr
- Günlük 10 gr
- Çam fıstığı 50 gr
Bu maddeler toz haline getirildikten sonra yeteri kadar bal ile macun yapılır. Sabah ve akşam birer kaşık yutulur.
- Günde üç defa birer bardak süt içilir.
- Masarma otu, gül ve sirke lâpa halinde başa konur.
- Birer çay kaşığı tavşan ödü içilir
- Her gün 5-10 gr üzerlik tohumu birer bardak meyve suyu ile yutulur.
- Her ayda üç gün 1-3 gr Günlük ve 30 – 40 tane çekirdeksiz kuru üzüm yenecektir.
- Günlük 30 gr, Zencefil 30 gr, Şeker 60 gr. Bu maddeler toz haline getirilerek sabah ve akşamları üçer gram içilirse, hafızayı güçlü tutar,zekayı geliştirir.
Unutkanlık, El ve Ayak Titremesi
Malzemeler
- Karabaş otu 21 gr.
- Nesrin 21 gr
- Kabili 21 gr
- Çöre otu 12 gr
- Karabiber 12 gr
- Beyaz biber 12 gr
- Tarçın 12 gr
- Sarısabır 9 gr
- Ravendçini 9 gr
- Katran Köpüğü 9 gr
- Günlük 9 gr
- Fıstık 9 gr
- Anber 1 gr
- Misk 1 gr
Yapılışı
Bu maddelerin hepsi karıştırılarak toz yapılır, yeteri kadar süzme bal ile macun yapılır ve birer ceviz büyüklüğünde yutulur.
Yorumlar kapalı.