Köpeklerde kusma bağırsak enfeksiyonundan kansere kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Köpekler mamalarını çok hızlı yediklerinde yahut yenilmemesi gereken şeyleri yediklerinde de kusmak isteyebilir. Köpeğinizde sık sık kusma sorunu varsa onu veterinere götürmelisiniz.
Köpeklerde, Yavru Köpeklerde Kusma Neden Olur?
- Bağırsak parazitleri
- Gastrointestinal sistemin bakteriyel enfeksiyonu
- Gastrointestinal kanaldaki yabancı cisimler (yani oyuncaklar, kemikler, çiğneme parçaları)
- Gastroenterit (mide ve bağırsak yollarında iltihaplanma)
- Yabancı madde, tümörler, organ yer değiştirmesi vb. nedeniyle bağırsak tıkanması.
- Enflamatuar barsak hastalığı
- Parazitler
- Toksinlere maruz kalma
- Bazı kanser türleri
- Bir köpek, hoş olmayan bir şey yediği veya çok fazla yiyeceği çok hızlı bir şekilde yediği için kusabilir .
- Akut böbrek yetmezliği
- Akut karaciğer yetmezliği veya safra kesesi iltihabı
- Enfeksiyonlar (bakteri, virüs veya mantar)
- Şeker hastalığı
- Addison hastalığı
- Karaciğer hastalığı
- Şişkinlik
- Böbrek hastalığı
- Pankreas hastalığı
- Hemorajikgastroenterit
- Gastrointestinal ülserler
- Kafa travması
- Pankreatit
- Ameliyat sonrası bulantı
- Toksik maddelerin yutulması
- Viralenfeksiyonlar
- Bazı ilaçlar veya anestezik ajanlar
- Sıcak çarpması
- İlaç yan etkileri
- Besin alerjileri veya intoleransı
Yediklerine Dikkat
Köpeğin yedikleri kusmasına neden olabilir. Midesini bozacak yiyecekler ( baharatlı ve tuzlu yiyecekler ) vermemeye , dışarı da yabancı otlar yememesine ve oyuncaklarıyla oynarken bir şey yutmamasına dikkat edin. Dışarıda gezdirirken dikkat edin. Parkta gezdirirken falan küçük kemik parçası ya da yemek artığı vb yediğinde oluyor
Köpeğin Aç Olması
Sarı köpüklü kusma durumu ise safra olarak belirtilir ve köpeğin aç olduğunu gösterir. Günde 1 öğün veriyorsanız bu genel olarak karşılaşılan bir durum haline geliyor. Mümkünse öğlen saatlerinde mamasını vermeye çalışın ve endişelenmeyin.
Köpekler Neden Beyaz Kusar
Köpeğiniz özellikle sabahları beyaz köpük mü kusuyor? Eğer öyleyse, midesinde bir gecede asit birikmesinden kaynaklanıyor olabilir. Birkaç gün sade tavuk ve haşlanmış pirinçten oluşan diyet midesini sakinleştirebilir ve asit reflüsünü azaltabilir. Sık sık meydana gelirse, köpeğiniz bir veterinere görünmelidir.
Kusma İle Birlikte Görülen Belirtiler Nelerdir
- İshal
- Dehidrasyon
- Kusmukta kan
- Kilo kaybı
- İştah değişikliği
Susuzluk veya idrara çıkmada artış veya azalma
Köpeklerde Kusma, Yavru Köpekte Kusma Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?
Veterineriniz size köpeğinizin çöplere, zehirlere ve toksinlere erişimi, son zamanlarda yapılan diyet değişiklikleri ve köpeğinizin başka semptomlar gösterip göstermediği hakkında sorular soracaktır.
Daha sonra fiziksel bir muayene yapacak. Veterineriniz gerekli olduğunu düşünürse, kan çalışması, ultrason, röntgen, endoskopik değerlendirmeler, biyopsiler ve idrar testleri gibi ek testler yapacaktır.
Köpeklerde Kusma Yavru Köpekte Kusma Nasıl Geçer
Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, köpeğiniz bir gün içinde birden fazla kusarsa veya kusma bir günden sonra devam ederse, lütfen veterinerinize danışın.
Kusmanın nedenleri o kadar çeşitlidir ki bazen tanı koymak zor olabilir, bu nedenle veterinerinize mümkün olduğunca fazla bilgi vermek ve başka belirtilerin de olup olmadığını belirtmek önemlidir. Veteriner köpeğinize çeşitli testler yapacak bu durumun nedenini tespit edip gerekli tıbbi tedaviyi uygulayacaktır.
Köpeğinizin kusmasını evde tedavi etmek için köpeğinize hasta bir çocuk gibi bakabilir ve ona haşlanmış patates, pilav ve iyi pişmiş, derisiz tavuk gibi ev yapımı yiyecekler verebilirsiniz .
Köpekler için probiyotikler kesinlikle harikadır Köpeğinizin mide bulantısı olduğunda karnını yatıştırmanın yanında, probiyotikler günlük olarak alındığında sağlıklı bir bağırsak sağlar.
Zencefil de köpekte kusmayı durdurmak için kullanılabilir. Köpek mamasına 1 tatlı kaşığı toz zencefil katabilirsiniz.
Diğer bir seçenek de 1 çorba kaşığı taze rendelenmiş zencefil kökü veya 1 tatlı kaşığı zencefil tozunu yarım bardak hindistan cevizi sütünde yaklaşık 10 dakika kaynatmaktır. Bu karışımı bir kapta saklayın. Köpeğinize 1 ila 2 saatte bir 1 ila 3 tatlı kaşığı verin.
Köpeğiniz kustuğunda, bir köpek yavrusu için en az 12 saat ve tam yetişkin bir köpek için 24 saat herhangi bir mama servis etmemek önemlidir. Bu, köpeğinizin kusmasını iyileştirmek için mide zarının iltihaplanmasına izin verir. Ayrıca, yiyeceğin kesilmesi, gastrointestinal sisteme biraz dinlenme ve iyileşme süresi verir. Köpeğiniz hiçbir şey yemiyorsa kusma şansı çok azdır.
Kusma bir tür bakteriyel enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, yoğurt harika bir çare. Miktarı köpeğinizin büyüklüğüne göre belirleyin:Küçük bir köpek için 1 ila 2 tatlı kaşığı.Orta boy bir köpek için 1 ila 2 yemek kaşığı. Büyük bir köpek için 2 ila 4 yemek kaşığı.
Köpeğin daha hızlı iyileşmeyi sağlamak için evcil hayvanınıza bazı besleyici yiyecekler sunmak önemlidir. Tavuk suyu gibi besleyici yiyecekler, hafif dehidrasyonun erken belirtileriyle baş etmeye bile yardımcı olacaktır. Evde tavuk suyu yapmak çok kolaydır. Kaynatmak için ocağa bir tencere su koyun. Birkaç tavuk bulyon küpü ekleyin. Tavuk küpleri eriyene kadar pişirin. Et suyunun oda sıcaklığına soğumasına izin verin. Et suyunu köpeğinize gün içinde birkaç kez küçük miktarlarda servis edin.Not: Hasta bir köpek için yemek hazırlarken daima kemiksiz tavuk kullanın.
Yorumlar kapalı.