Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Nedir?

Pedodonti

0-13 yaş grubu çocuklarda ağız ve diş sağlığı için, süt ve daimi dişlerin sağlıklı olarak korunması, dişlerde oluşan çeşitli sorunların giderilmesi gerekir.

Süt Dişlerinin Önemi

Süt dişleri toplam 20 tanedir. Beslenmenin yanı sıra konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin sayesinde olur. Süt dişleri, fonksiyonda iken kalıcı dişlere de rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişinin erken kaybı bu rehberliği bozmaktadır.

Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, olası sorunların oluşmasını engelleyecek önlemleri almaktır. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir.

Koruyucu Uygulamalar

Diş çürüğünü önlemeye yönelik olarak çocuğun ve ailesinin doğru beslenme konusunda eğitilmesi çok önemlidir. Ayrıca diş fırçalama tekniği uygulamalı olarak anlatılmalıdır. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında flor ve fissür örtücü işlemleri de yer almaktadır.

Fissür Örtücü (fissur sealant)

Daimi dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki derin ve çürümeye meyilli olukları (fissürleri) kapatıp, çürüğü önleyen florlu akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulamaları 6 ayda bir kontrol edilmelidir.

Flor Uygulamaları

Flor, dişlerin çürümesini önleyen ve dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Yeni sürmüş dişler genellikle çürüğe karşı daha dirençsizdirler hatta çürük oluşumuna yatkındırlar. Flor, diş minesini asit ataklarına karşı korur ve diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye yardımcı olur. Flor uygulaması sadece diş hekimleri tarafından 6 ayda bir uygulanabilen koruyucu bir yöntemdir.

Diş Çürüğü

Diş çürüğü, diş üzerindeki bakterilerin ürettiği asitlerle, diş sert dokularının bozunmasıdır. Özellikle erken çocukluk döneminde, ebeveynlerin hatalı uygulamaları sonucu (uyku sırasında biberon içine ballı, şekerli süt gibi gıdaların konulup çocuğa verilmesi, emziğin şekerli gıdalara batırılması) yaygın çürükler oluşabilmektedir (biberon çürüğü) adı verilir.

Diş Travmaları

Travmatik yaralanmalar, çocukluk çağında çok sık karşılaşılan önemli sorunlardan biridir. Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, bölgesi, ilgilendirdiği dokular ve hastanın genel durumu dikkate alınarak tedavi yapılır.

Yer Tutucular

Süt dişi erken kayıplarında, gelecek olan daimi dişin yerini korumak amacıyla kullanılan apareylerdir. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna kaymalarını önler. Böylelikle daimi dişler gömük kalmaz veya farklı bir yerden çıkmaz. Dolayısıyla olası ortodontik bozukluklar da önlemiş olur.

Diş hekimi ile uyumlu olan çocukların tedavileri klinik koşullarda, zihinsel engelli veya uyumsuz çocukların tedavisi ise hastane şartlarında sedasyon uygulanarak ya da genel anestezi altında yapılmaktadır.

Çocuklarınızın da gülüşü parlasın!